divendres, 27 de gener del 2012

Presentació

"S’ha de cultivar la sensibilitat coneixent a fons el patrimoni cultural –històric, arqueològic, arquitectònic i natural– que tenim.

S’ha de donar valor, sentit, estimar i valoritzar tots els elements patrimonials.

S’han de recuperar aquells referents de cultura autòctona (...) en procés de pèrdua o degradats, per dignificar-los, rehabilitar-los i convertir-los en l’eix vertebrador del mestissatge i de la integració de les múltiples aportacions culturals immigrants. De la síntesi d’aquests factors i de l’olla bullint de la creació cultural han de sorgir els nous valors culturals (...) de la ciutat."


Francesc Alfambra
Associació per a la Defensa del Patrimoni Natural i Cultural


Finalment, m'he decidit a crear aquest blog. Un blog centrat en tot el que fa referència al patrimoni històric i cultural de la vila d'Alcarràs. Hom pot pensar que no ens queda res de patrimoni històric que mostrar però no és pas així si no ben al contrari. Si que ens queden coses -físiques- que conservar i mostrar, però, el que ens falta es saber on i com mirar. A més a més, cal dir que el patrimoni no es limita a tot allò físic que ens ha arribat per herència del passat, si no que va molt més enllà. Sense anar més lluny, la història i com aquesta s'interpreta forma part del nostre llegat. Un conte transmès de generació en generació per escrit o per via oral, també forma part del nostre llegat. És el nostre deure doncs fer que hi hagi constància d'aquest llegat, conservar-lo i fer-lo perdurar en el temps. La feina que fan els pagesos o els ramaders del poble avui en dia també és patrimoni nostre, al igual que la feina que feien fa 100, 400 o 2300 anys enrere.

El blog, en principi, pretén ser un vehicle mitjançant el qual podrem anar descobrint la història i el patrimoni d'Alcarràs i les diverses activitats o intervencions que s'hi porten a terme al seu voltant. Si algú vol col·laborar amb el blog amb les seves aportacions, no dubteu en contactar amb nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada