divendres, 27 de gener del 2012

Antiga fotografia del Castell d'Alcarràs - Una agradable troballa.

Mentre consultaba un llibre que parla del domini àrab de Lleida per a un treball del Master que gira al voltant de l'Alcarràs medieval, m'he topat amb aquesta fotografía que no he pogut evitar de compartir amb tots vosaltres mitjançant el blog. A la foto veiem les restes del que fa uns anys en deien el fortí - segurament una de les torres de l'antic castell- i que els més joves no recordem haver vist, mentre que els nostres pares i avis hi estaven farts de jugar; i alguns d'anar a estudiar ja que el lloc durant un temps exerci les funcions d'escola. L'ubicació del lloc de la foto seria a la placeta actual que hi ha al costat de l'església.

La foto no pot ser tan vella ja que la va fer el Sr. Manel Camps i Clemente.

Transcric el text que apareix a la següent pàgina del llibre ja que ens parla una mica d'Alcarràs al voltant de l'any 1130 quan era sota domini sarraï.

"Las necesidades de la guerra y de formar para el ejército  una magnífica caballería, como la de Ibn Ganiya en la batalla de Fraga de 1134, hicieron que se prestara especial dedicación a la cría caballar en varios lugares cercanos a Lérida, por establecimientos llamados al-musara, es decir, picaderos o hipódromos, para la cría y doma de caballos de guerra, y entre ellos cabe citar la Almusara de Avingaña, entre Soses y Alcarrás, conocida por un topónimo medieval y aún existente como Mingaña (es refereix a vinganya), y que era la al-musara-az-Ibn Ganiya."

Font: PITA, R. (1974), Lérida Árabe Tomo I, dilagro ediciones, Lleida, p. 169.

2 comentaris:

  1. Bones. Realment la foto és molt interessant, quan al seu dia em va caure aquest llibret a les mansd també me'n vaig quedar una copia, realment pels qui no hem viscut l'existència del "forti" costa fer-se una idea de com era. Aquí et deixo un enllaç d'una fotografia de la visió de la plaça de l'esglèsia als anys 20 on a la part superior dreta es pot apreciar una part de les restes del fortí i de la construcció destinada a escola: http://mdc.cbuc.cat/cdm4/item_viewer.php?CISOROOT=%2Fbcsalvany&CISOPTR=5899&DMSCALE=100&DMWIDTH=600&DMHEIGHT=600&DMMODE=viewer&DMFULL=1&DMX=0&DMY=0&DMTEXT=%2520alcarras&DMTHUMB=1&REC=3&DMROTATE=0&x=353&y=328
    Salut

    ResponElimina
  2. Gràcies per l'enllaç Albert. No t'he respost abans perquè fa uns dies que no mirava el bloc. La veritat que amb aquest enllaç em dones moltes estones de feina. Hi han fotografies de principis de segle XX de tot Catalunya. Fins i tot de llocs que potser avui ja no existeixen.

    Bona feina!

    Kilian

    ResponElimina