dimarts, 17 d’abril del 2012

El mas de volta de Collastret

Un dels béns patrimonials a protegir segons el Catàleg de Béns a Protegir de l'Ajuntament d'Alcarràs aprovat l'any 2008 és el mas de volta que trobem a la partida de Collastret. En aquest catàleg, hi apareix catalogat com a BCIL (Bé Cultural d'Interés Local). Es troba ubicat en una explotació agrícola privada i el seu estat comença ser preocupant. Trobem que el mas està perdent la terra del sostre que impermeabilitza l'estructura i, tant a l'interior com a l'exterior, es comencen a despendre algunes de les pedres. El més adient seria mirar de fer una intervenció de consolidació de l'estructura.


Els masos de volta o masos de pedra seca eren un element comú al terme d'Alcarràs fins no fa gaires anys. La transformació soferta per les parceles del nostre terme durant les darreres dècades ha ocasionat la desaparició de la majoria d'aquest masos fins a l'extrem que només en trobem un de ben conservat i documentat: el de la partida de Collastret.

Els masos de volta eren construccions rurals on els pagesos hi guardaven els estris, sovint bestiar (mules, ases, etc.)  i que també utilitzaven com a lloc de descans. Quan la feina al camp requeria passar-hi força temps o més d'un dia, els pagesos es quedaven allí. Abans qui tenia les terres lluny del poble, anar del poble al camp i del camp al poble cada dia, requeria molta estona. Els masos de volta també els hi servien d'aixopluc durant les tempestes. Amb l'arribada de la mecanització als camps, aquests elements arquitectònics dels nostres paisatges van anar perdent la seva utilitat i variant les seves funcions.


L'origen dels masos o cabanes de volta el trobem al llarg del segle XIX sobretot a la zona de les Garrigues, l'Urgell, la Segarra i la Terra Alta. La seva ubicació acostuma a ser en terrenys en pendent i estan formades per una serie de filades consecutives de carreus formant un arc de mig punt i un cop acabada la volta, s'incorpora la façana. Amb l'estructura acabada, s'afegia terra natural per sobre per tal d'impermeabilitzar-la. De planta acostumen a tenir entre 15 i 35 m2 de superfície i una única porta.

Fonts:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada